Blog Post

Kakšno posteljo izbrati za udobno spanje?

Kakšno posteljo izbrati za udobno spanje?

Čeprav se zdi postelja preprost in nepomemben kos pohištva, ima pravilna izbira postelje ključen vpliv na kakovost spanja in s tem na naše počutje in zdravje. Številne študije so potrdile, da zadostna količina kvalitetnega spanja pozitivno vpliva na zdravje in zmanjšuje možnost za nastanek različnih bolezenskih stanj. Na kakovost spanja vpliva več dejavnikov – naše splošno počutje, okolje v katerem spimo ter naša rutina pred spanjem. Strokovnjaki priporočajo, da spimo v okolju, kjer se počutimo varno in udobno, prostor mora biti tih in miren ter seveda temen. Če imamo to možnost, v sobo, kjer spimo, ne postavljamo elektronskih naprav. Pomembno je, da se pred spanjem sprostimo. Odsvetuje se uporaba elektronskih naprav s svetlim zaslonom, saj lahko svetloba zmoti naš notranji ritem. Če se v življenju soočamo z številnimi stresnimi situacijami, je pomembno, da se poslužujemo različnih tehnik sproščanja.

Rezultat iskanja slik za luxury beds

Na kakovost spanca pa seveda vpliva tudi sama izbira postelje. Postelja je običajno sestavljena iz treh elementov: posteljnega okvirja, posteljnega poda ter vzmetnice. Pri izbiri posteljnega okvirja moramo paziti, da je trdno izdelan, primerne dimenzije in da se ujema z ostalimi elementi v prostoru. Pri izbiri posteljenga poda moramo paziti, da ima dovolj letvic, saj je v nasprotnem primeru razmik med letvicami prevelik, kar lahko negativno vpliva na življensko dobo vzmetnice. Vsekakor pa je priporočljiva uporaba letvenega dna, saj le-ta omogoča zračenje in s tem odvajanje vlage iz vzmetnice.

 

Vzmetnica je verjetno najpomebnejši element postelje, ki najbolj neposredno vpliva na kakovost našega spanca. Izbira na trgu je zares velika, različne so sestave vzmetnic, kakovost uporabljenih materialov ter seveda tudi cenovni razredi. Strokovnjaki najpogosteje priporočajo izbiro vzmetnice z žepkastim jedrom. Prednost takšne vzmetnice je velika zračnost, kar pomaga pri odvajanju vlage in preprečuje nastajanje plesni in mikroorganizmov, ter popolna točkovna podpora telesu, kar povečuje udobje, zmanjšuje bolečine v hrbtenici in prispeva k kakovosti spanca.

Pri izbiri postelje ne smemo gledati le na visok znesek začetne investicije, saj moramo upoštevati, da bomo verjetno posteljo uporabljali skozi daljše časovno obdobje, tudi do 10 let ali več. Če izračunamo dnevni strošek uporabe in ga primerjamo z drugimi nakupi v našem življenju, bomo videli, da strošek kakovostne postelje le redko presega strošek ene kave na dan.

About Jozef

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja