Blog Post

Mnogoteri barviti kontrasti Mehike

Mnogoteri barviti kontrasti Mehike

Združene mehiške države ali krajše Mehika je obmorska država v srednji Ameriki, in je bila v svoji zgodovini zibelka številnih razvitih in izjemnih indijanskih civilizacij, med njimi najbolj znanimi  Maji in Azteki. Ob prihod Špancev v 16. stoletju, kateremu sledi propad velike azteške države leta 1521, se prične njena kolonialna doba kot dela Nove Španije. Leta 1810 je Mehika razglasila neodvisnost od Španije, po dolgotrajni vojni pridobi samostojnost leta 1821.

Mehika leži v Srednji Ameriki med Mehiškim zalivom na vzhodu in Tihim oceanom na zahodu, na severu meji na Združene države Amerik, na jugovzhodu pa na Gvatemalo in Belize. Je ena od tistih držav, ki se lahko pohvalijo z zelo raznovrstno pokrajino. Tu se raztezajo širne puščave in mogočne džungle, visoke in neskončne gorske verige in peščene rajske plaže. Več kot polovica države leži na nadmorski višini višji od 1500 m, medtem, ko glavno mesto zvezne države Baja California, Mexicali leži deset metrov pod morsko gladino.

Potovanje na Yucatan, Mehika | SHAPPA

Ciudad de Mexico, metropola z največjim številom prebivalcev na svetu

Glavno mesto Mehike je Ciudad de Mexico in je eno največjih svetovnih metropol z največjim številom prebivalstva na svetu. Leta 1325 so Azteki zgradili na otoku v jezeru Texcoco mesto Tenochtitlán, ki je postalo prestolnica azteškega cesarstva. Leta 1521 so ga zavzeli in porušili španski osvajalci in na istem kraju zgradili špansko mesto. Danes v njem živi več kot 30 milijonov ljudi. Ciudad de Mexico je obiskal tudi podjetnik Boštjan Trilar, ki je dejal, da se človek hitro navadi na do zob oboroženo vojsko in policijo na ulicah. Pri tem, če si tujec, dobiš občutek varnosti, za domačine pa je verjetno čisto drugače. Prav tako sta ga prevzela tudi Chichén Itzá s svojimi impresivnimi piramidami, Holbox pa z rajskimi plažami.

Glasba in ples ob vseh priložnostih

Glasba in ples sta del mehiškega vsakdanjega življenja, še posebno pa prideta do izraza ob vseh raznovrstnih praznovanjih, verskih praznikih in posebnih priložnostih, ki jih Mehičani obožujejo. Najmočnejši vpliv ima tu španska tradicija, veliko pesmi in plesov pa izvira še iz časa pred prihodom Špancev. Poleg velikih prazničnih procesij, je v Mehiki skoraj ves čas mogoče poslušati skupine mariachi, zvoke violine, trobente in kitare, za južno Mehiko pa so značilni veseli zvoki marimbe.

MEHIKA, Mehika

About Jozef

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja